Junto a Ramis, la campaña 2021 ha sido codirigida por Magdalena Salas.
Manacor: La 19ª campaña de excavación de s'Hospitalet Vell finaliza con la restauración de un edificio absidal y lo preparan para ser visitado
Las personas interesadas pueden inscribirse en www.enviumanacor.cat. Hinojosa valoró las subvenciones del Consell, «que nos permiten seguir trabajando en las diferentes campañas que impulsamos desde el Auntament».
AGENCIA MANACORNOTICIAS 22/09/2021 - 10:38:38
“Aquí vemos el resultado de cinco años de trabajo en los que hemos excavado un gran edificio que tiene una planta rectangular con una de las esquinas absidales”, explicó ayer el codirector de la excavación, Damià Ramis.

El yacimiento del Hospitalet Vell, en Manacor, deja al descubierto un edificio “singular”. La campaña de este año concluye con la restauración del espacio absidal. La decimonovena campaña de excavación de l’Hospitalet Vell, en el municipio de Manacor, ha servido para restaurar y adecuar un edificio con una parte absidal (de planta semicircular) que, según los arqueólogos, probablemente se utilizó durante el siglo II a.C., justo antes de la conquista romana”.

Precisamente durante las últimas cinco campañas se ha trabajado para sacar a la luz este edificio y dejarlo apto para ser visitado. “Aquí vemos el resultado de cinco años de trabajo en los que hemos excavado un gran edificio que tiene una planta rectangular con una de las esquinas absidales”, explicó ayer el codirector de la excavación, Damià Ramis.

«No es una vivienda, pero algunos elementos y los hallazgos nos indican que es singular», explicó Magdalena Salas. Además, Salas señaló que      en el espacio de este edificio es donde se han encontrado más objetos por metro cuadrado

Junto a Ramis, la campaña 2021 ha sido codirigida por Magdalena Salas. El proyecto ha sido posible gracias a las subvenciones del Consell de Mallorca de adecuación de yacimientos arqueológicos. Los arqueólogos descartan que este edificio fuera un santuario, pero sí tienen la certeza que fue un edificio ‘singular’.

«No es una vivienda, pero algunos elementos y los hallazgos nos indican que es singular», explicó Magdalena Salas. Además, Salas señaló que      en el espacio de este edificio es donde se han encontrado más objetos por metro cuadrado de todo el yacimiento.

Además, destaca también la diversidad: objetos de metal, de cerámica muy entera, lítica, etcétera. La delegada de Patrimoni del Ajuntament de Manacor, Núria Hinojosa, anunció la celebración de una jornada de puertas abiertas que se llevará a cabo este jueves 23 de septiembre a las 18:30 horas coincidiendo con el final de la campaña.

Las personas interesadas pueden inscribirse en www.enviumanacor.cat. Hinojosa valoró las subvenciones del Consell, «que nos permiten seguir trabajando en las diferentes campañas que impulsamos desde el Auntament». También señaló que el 2022 se deberán celebrar los 20 años de excavaciones.

La 19a campanya d’excavació de s’Hospitalet vell finalitza amb la restauració d’un edifici absidal i el prepara per a ser visitat La campanya d’enguany conclou les feines fetes els darrers cinc anys, que es podran visitar aquest dijous a la jornada de portes obertes.

La dinovena campanya d'excavació de s'Hospitalet vell ha finalitzat enguany amb la restauració i adequació d'un edifici absidal que probablement s'utilitzà durant el segle II aC, just abans de la conquesta romana, i que havia centrat les campanyes d'excavació dels darrers quatre anys.

Les tasques de la campanya 2021, dirigides per Magdalena Salas i Damià Ramis, han consistit a adequar i restaurar aquest edifici per a deixar-lo preparat per a ser visitat. El projecte ha estat possible gràcies a les subvencions del Consell de Mallorca d'adequació de jaciments arqueològics.

«Aquí hi veiem el resultat de cinc anys de feina en els quals hem excavat un gran edifici que té una planta rectangular amb un dels cantons absidals», ha explicat el codirector de l'excavació, Damià Ramis. Al centre d'aquest edifici s'hi troba un retall a la roca d'aproximadament un metre de fondària amb una columna al centre; es tracta d'un forat que serví per arreplegar aigua de pluja i que posteriorment va deixar de ser utilitzat i es va farcir de sediments.

Posteriorment, es construí l'edifici, per la qual cosa el forat col·lector d'aigua i la construcció no foren contemporànies, el que demostra que aquest espai durant la Prehistòria va patir moltes reformes i va ser molt utilitzat. El final de l'ocupació d'aquest edifici probablement coincideix amb l'arribada dels romans.

Els arqueòlegs han descartat que aquest edifici fos un santuari, però sí que tenen clar que fou un edifici singular. «No és un habitatge, però alguns elements i les troballes ens indiquen que és singular», ha explicat la codirectora de l'excavació, Magdalena Salas.

De fet, és en l'espai d'aquest edifici on s'han trobat més objectes per metre quadrat de tot el jaciment. A més, en destaca també la diversitat: objectes de metall, de ceràmica molt sencera, lítica, etcètera.

Ja que s'ha fet la restauració de l'edifici absidal, també s'ha hagut d'espedregar tot l'exterior, el que «ha estat molt interessant perquè han sortit estructures noves», ha explicat la codirectora de l'excavació, Magdalena Salas. L'any que ve es començarà un projecte quinquennal nou, i per això l'equip haurà de decidir cap on continuen les intervencions de l'excavació els pròxims anys.

La delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa, ha anunciat la jornada de portes obertes que es durà a terme aquest dijous 23 de setembre a les 18.30 h coincidint amb el final de la campanya. Totes aquelles persones interessades poden inscriure-s'hi mitjançant www.enviumanacor.cat. Hinojosa ha

valorat les subvencions del Consell de Mallorca, «que ens permeten seguir fent feina en les diferents campanyes anuals que impulsam des de l'Ajuntament de Manacor.» Així mateix, ha recordat que el pròxim 2022 es compliran vint anys de les feines d'excavació a s'Hospitalet vell, i per això «ho haurem de celebrar com es mereix».

S'Hospitalet vell és el jaciment més important de Mallorca perquè per una banda hi ha navetes i per l'altra un talaiot amb una sèrie d'habitacions talaiòtiques, el que no es troba a cap altre jaciment de Mallorca. «Aquesta és la singularitat i la importància de s'Hospitalet, que permet amb una visita copsar com ha estat tota la Prehistòria de Mallorca, des de l'edat del Bronze fins a la conquesta romana», ha conclòs Magdalena Salas.

El jaciment de s'Hospitalet vell ha apostat també fort per l'accessibilitat i compta amb panells informatius, codis QR amb notes de veu, vídeos, enllaços a article, etcètera, que permeten una visita molt completa sense la necessitat de ser guiada.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado