Una ofrena floral en record de les víctimes inqueres de la Guerra Civil.
Inca ret homenatge a Pere Pau Capó en el Memorial de l’Oblit. L’acte, que tradicionalment se celebra durant el mes de febrer, s’havia posposat a causa de les restriccions
Pere Pau Capó Cantallops (1888-1954). Va viure un període de grans i profundes transformacions socials, econòmiques i polítiques, especialment en el cas d’Inca. No restà al marge d’aquests canvis i hi contribuí de manera activa
AGENCIA MANACORNOTICIAS 15/04/2021 - 03:38:00
COVID-19, s’ha dedicat a la figura de Pere Pau Capó, darrer Batle de la II República a Inca i una de les personalitats destacades al municipi durant les primeres dècades del segle XX pel que fa a nivell associatiu, sindical i polític.

Inca ret homenatge a Pere Pau Capó en el Memorial de l’Oblit. L’acte, que tradicionalment se celebra durant el mes de febrer, s’havia posposat a causa de les restriccions per fer front al coronavirus.. Capó fou el darrer batle de la II República a Inca i una figura molt destacada al municipi durant les primeres dècades del segle XX.

També es realitzà una ofrena floral en record de les víctimes inqueres de la Guerra Civil. L’Ajuntament d’Inca va celebrar ahir horabaixa, en el Claustre de Sant Domingo, el ja tradicional Memorial de l’Oblit. Enguany l’acte, que s’havia posposat a causa de les restriccions per fer front a la COVID-19, s’ha dedicat a la figura de Pere Pau Capó, darrer Batle de la II República a Inca i una de les personalitats destacades al municipi durant les primeres dècades del segle XX pel que fa a nivell associatiu, sindical i polític.

Així doncs, aquesta iniciativa neix amb la finalitat de reivindicar Pere Pau Capó com una figura destacada de les primeres dècades del segle XX, especialment pel seu paper durant els anys de la República.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins el cicle «Inca té memòria», que es duu a terme durant el mes de febrer amb la finalitat de recuperar i difondre la memòria històrica de la ciutat. «El nostre compromís sempre ha estat i serà ferm amb la memòria, amb la justícia, amb la veritat, i en continuar avançant per reconèixer la importància de tanta gent que va viure una època en què defensar els valors de la democràcia era sinònim de ser perseguit», assenyala el batle d’Inca, Virgilio Moreno.

En aquest sentit, la regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Inca, Alice Weber, destaca que «l'única cura per a les ferides i que romprà les cadenes i que deixarà respirar i curar a algunes bretxes que separen a la nostra societat, és la Memòria històrica que avui té la responsabilitat de tornar a les persones ferides, la dignitat, des de la justícia de la qual van ser privats i privades elles i els i les seves descendents».

De forma paral·lela, el Memorial de l’Oblit ha comptat també amb la participació del col·lectiu Memòria de Mallorca, el col·lectiu Recerca i les Fundacions Darder Mascaró, entre altres associacions. Durant l’acte, es va fer entrega del certificat de reconeixement com a víctima del franquisme als familiars de Capó. Després, per acabar, es va realitzar la tradicional ofrena floral en record de les víctimes inqueres de la Guerra Civil, amb l’acompanyament musical del Trio Solomon.

Per últim, destacar que dins el cicle «Inca té memòria», l'Ajuntament d’Inca ha organitzat també una exposició dedicada la vida i obra de Pere Pau Capó (1888-1954), comissariada per l’investigador Bernat Mateu. La mostra, que es va inaugurar el passat 21 de febrer, es va instal·lar a la sala de vidre del Claustre de Sant Domingo. Actualment es pot consultar de manera virtual a través de la web municipal: https://incaciutat.com/expo-pere-pau-capo

Pere Pau Capó Cantallops (1888-1954). Va viure un període de grans i profundes transformacions socials, econòmiques i polítiques, especialment en el cas d’Inca. No restà al marge d’aquests canvis i hi contribuí de manera activa, ja fos com a treballador del sector del calçat, com a membre d’associacions, com a integrant de grups sindicals o com a responsable polític.

Tot i que va treballar en diferents àmbits, destaca que arribàs a ocupar la batlia d’Inca. Malgrat la constància del seu treball, la tasca va quedar interrompuda a conseqüència de l’aixecament del 1936.

La seva ha estat una figura quasi oblidada. Acabada la Guerra Civil, les circumstàncies l’obligaren a desaparèixer de la vida pública i a morir sense cap tipus de reconeixement. A títol pòstum i en memòria seva, l’Ajuntament d’Inca li va dedicar un carrer, fet que constitueix una de les poques mostres d’agraïment que ha rebut. Així doncs, aquesta iniciativa neix amb la finalitat de reivindicar Pere Pau Capó com una figura destacada de les primeres dècades del segle XX, especialment pel seu paper durant els anys de la República.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado